Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Itálie »

Italská kuchyně aneb něco pro gurmány

Snad každý někdy zavítal do italské restaurace nebo někdy jedl něco, co má s Itálii hodně společného. A kdo tvrdí, že určitě ne, tak se mýlí, protože každý z nás musel někdy ochutnat minimálně pizzu nebo špagety. Italové se ve vaření opravdu vyznají a navštívením nějaké místní restaurace rozhodně nic nezkazíte a na připravovaná jídla budete dlouho rádi vzpomínat, protože zdejší kuchyně patří mezi ty nejlepší …. nejen v Evropě, ale i na celém světě. Italové připravují svá jídla téměř ze všeho. Z mořských plodů, těstovin, masa, zeleniny …

Maso a mořské plody

Mezi nejoblíbenější a Italy nejvyužívanější maso v restauracích patří telecí, které bývá dlouze dopředu nakládané v bylinné marinádě se spoustou koření. Kromě telecího bývá využíváno i ostatní maso. Vepřové a kuřecí se většinou dusí, peče nebo griluje. K dobrému masu nesmí chybět také pořádná obloha, kdy se nejčastěji setkáte se zeleninou, jako jsou rajčata, lilek, různé druhy paprik či artyčoky. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na plody moře, kterých má Itálie jakožto přímořský stát veliké množství. Určitě se zde setkáte s řadou pokrmů připravených nejen z mořských ryb, ale také ústřic, krabů a humrů. Z ryb je také připravována většina italských polévek, i když polévky nepatří zrovna mezi oblíbená italská jídla.

Italské těstoviny

Pro GurmányPrvní, co každého určitě napadne, jsou špagety. Objednáte-li si v nějaké restauraci špagety, budete na první pohled překvapeni. Porce není nikterak velká, protože Italové si těstoviny dávají většinou jako předkrm. Chutí se zdejší špagety také nedají srovnávat s těmi našimi. Rajčatová omáčka je čerstvá a z opravdových rajčat a špagety bývají připravovány přímo na místě, tudíž jsou také čerstvé.

Italské těstoviny nejsou pouze špagety a italský trh obsahuje stovky dalších druhů těstovin. Za zmínku stojí těstoviny ve tvaru válečku s různými náplněmi nazývané cannelloni. Nikdy nechtějte po obsluze na dochucení vašich těstovin kečup, protože byste byli jenom pro smích.

Pravá italská pizza

Původem je toto jídlo z Neapole, ale působením času se rozšířilo po celé Itálii. Pizzu si v Itálii můžete dát buď klasicky v restauraci, nebo na ulici v některém z mnoha stánků. Většinou si budete muset vystát dlouho frontu, ale můžete si být jisti, že je pizza právě vytažená z trouby. Pizzy bývají většinou jednoduché, pouze s jedním druhem ingrediencí. V restauracích se samozřejmě setkáme s mnohem větším výběrem.

Dezerty

Po každém dobrém obědě je potřeba dát si něco sladkého na zub a potěšit tak své chuťové buňky. Za vyzkoušení stojí pravá italská zmrzlina, u které si můžete být jisti, že čokoládová bude opravdu z čokolády a smetana ve zmrzlině je opravdu pravá smetana. Všechny italské zákusky a sladkosti jsou oproti těm našim o něco sladší, ale to určitě nikomu vadit nebude.

Nápoje

Nejtypičtějším nápojem k obědu nebo i jen tak je víno. Italské víno má dlouhou tradici, která sahá přes dva tisíce let zpět do minulosti. Víno se pije jak červené tak bílé. Vín je na trhu poměrně velké množství a bude těžké si vybrat, ale za ochutnání rozhodně stojí Colli Albani, Orvieto či Frascati.

Nákupem jakéhokoliv vína nemůžete rozhodně nic zkazit. Kromě vína se v Itálii pije také poměrně dost pivo a z nealkoholických pití jsou to různé limonády. V odpoledních siestách a prakticky celý den je nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem káva, kterou pijí Italové velice silnou.

Klasickou kávou je tzv. piccolo, což je silná káva objemu přibližně půl deci. Další variantou je stretto, kde je stejně kávy ale pouze polovina vody. Káva, kde je naopak dvojnásobek vody se nazývá lungo a bývá přirovnávána k našemu espressu.

Pro GurmányHlavním jídlem v Itálii je večeře a podává se vždy několik chodů. Začíná se polévkou, po které následuje předkrm, většinou se jedná o těstoviny připravené na jeden z mnoha způsobů. Kromě těstovin si můžete jako předkrm dát třeba Bruschette, což je topinka potřená česnekem a olivovým olejem. Po předkrmu následuje hlavní chod, kterým bývá většinou maso nebo mořské plody.


 

Čtěte další články o Itálii!

Aktuální nabídka zájezdů a last-minute zájezdů do Itálie



 

 
Tagy: , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist